OKFŐ - EuroSkills 2018 Budapest Döntő

EuroSkills 2018 Budapest Döntő

10. jubileumi Szakma Sztár Fesztivál, IV. SkillsHungary Nemzeti Döntő
 
Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategória a döntőn.
 
2017. április 24-26. között az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával való együttműködésben a Szakma Sztár Fesztivál keretében Ápolás és gondozás kategóriában a EuroSkills 2018 Budapest döntőjét bonyolítottuk le.
A jubileumi 10. Szakma Sztár Fesztiválra  Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, ahol a 2018-as hazai rendezésű EuroSkills versenyre válogattunk versenyzőt. 
 
A 2017. januárban országosan megjelent pályázatra összesen 44 fő pályázó jelentkezett. 2017. március 29.-én Honvédkórház Skill laboratóriumában zajlott az előválogató versenyen végül összesen 39 fő versenyző jelent meg. A versenyzők nagy számára, valamint az előző évek tapasztalatai alapján, elsőként egy angol nyelvű interjún vettek részt a versenyzők. Az interjún elért pontszámok összesítését követően 17 fő versenyző kezdhette meg az írásbeli, majd a gyakorlati feladat megoldását. A gyakorlati feladat során egy otthonápolási feladatot kellett a versenyzőknek megoldani. A szakmai zsűri előtt végrehajtott feladatot imitátor segítségével tettük élethűvé.
 
Az előválogatón az a nyolc versenyző kiválasztása történt meg, akik részt vehettek a IV. SkillsHungary Nemzeti Válogató versenyen Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategóriában a döntőn.
 
A Hungexpon, a G pavilonban összesen mintegy 200 m2 terület állt rendelkezésünkre a verseny lebonyolítására, valamint az egészségügyi szakma bemutatására.
 
A verseny megnyitóján beszédet mondott Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke is. 
 
A versenyre kilátogatóknak, a döntő feladatainak megtekintésén túl, demonstrációs és ápolási eszközök segítségével lehetővé tettük az ápolói munka megismerését is, valamint egy egészségfejlesztési sarkot is működtettünk. Ezen felül képzett diák segítőink segítségével a két nap alatt közel 600 fő tanulhatta meg az alapszintű újraélesztés lépéseit, és még ennél is többen (kb. 1000 fő) ismerhették meg a sebimitáció készítés alapjait, úgy, hogy elkészítették számukra a sebimitációkat.  A két nap alatt számos elsősegélynyújtási szimulációs bemutatót is tartottak, mely keretében pedig baleseti szituációban mutatták be az elsősegélynyújtó helyszíni tennivalóit.
 
A verseny két napján imitátorok segítségével, valós környezetben oldottak meg egy-egy szituációt versenyzőink. Az első napon otthoni környezetben, egy elsősegélynyújtási feladat során, a második napon pedig szakrendelői környezetben mérhették össze tudásukat. A zsűri tagjai voltak: György Annamária ÁEEK EFF főosztályvezetője, Fehér Zsuzsanna a verseny expertje, Dr. Mártai István a MOT elnöke és Dr. Pápai Tibor az MHEK Honvédkórház Sürgősségi Centrum centrumvezető ápolója.
 
A záró rendezvényen lett nyilvános a végeredmény: első helyezett lett Varholik Dávid a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium tanulója, második helyezett Szabó István, a Kaposvári Szakképzési Centrum Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolájának tanulója, harmadik helyezett pedig Kaltenecker Gina a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának hallgatója.
 
A kiválasztott versenyzőknek lehetősége nyílik további szakmai felkészítéseken részt venni és későbbi időpontban dől el ki lesz az az egy fő, aki képviselheti Magyarországot 2018-ben a EuroSkills Budapest versenyen.
 
A verseny mindkét A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal közel 10.000 diák érkezett. Több, mint 70%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt.
 
Összességében az idei évben is egy sikeres versenyt zárhattunk.