OKFŐ - Magyar ápoló Abu Dhabiban

Magyar ápoló Abu Dhabiban

Ismét magyar ápoló versenyzik a világ legjobbjai között. Simon Zsolt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság szakmai támogatásával, és felügyeletével készült fel a világversenyre.

A WorldSkills 2017 nemzetközi verseny október 14 és 18 között kerül megrendezésre, melynek idén Abu Dhabi ad otthont az Egyesült Arab Emirátusokban. A szakmák olimpiájának is nevezett versenyen a világ fiatal szakemberei mérik össze szakmai tudásukat, rátermettségüket. A verseny nagyságát jól mutatja, hogy 77 ország több mint 1200 versenyzője érkezik a helyszínre, hogy 4 napon keresztül küzdjenek az első helyért 51 szakmában.

2014 óta hazánk is indít versenyzőket az Ápolás és gondozás (Health and Social Care) szakmában. Intézményünk negyedik éve sikerrel támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt pályázati felhívásra jelentkező és több fordulón keresztül kiválasztott versenyzőinket. Fehér Zsuzsanna és Gál Mónika Patrícia a Franciaországban megrendezett EuroSkills Lille 2014 versenyen csapatban bronzérmet szerzett. A következő évben Biro Andrea a Brazíliában megrendezett WorldSkills Sao Paolo 2015 versenyen 13. helyezett lett, míg a tavaly Svédországban megrendezett EuroSkills Gothenburg 2016 versenyen Varga Tamás 6. helyezést és kiválósági érmet szerzett.

A WorldSkills-re az idei évben összesen 15 ország versenyzője jelentkezett ebben a kategóriában, és köztük Simon Zsolt fogja képviselni országunk ápolóit. A versenyre Fehér Zsuzsannával utazik, aki szakértőként vesz részt versenyen. Simon Zsolt Szombathelyen végzett 2017-ben a PTE Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Felkészülése május 1-től szeptember 29-ig tartott, melynek során szakmai, mentális és fizikai rátermettsége került fejlesztésre. A felkészítésben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, mint szakmai támogató vett részt. A felkészítés a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet szakemberei közreműködésével történt. A felkészítés során Zsoltnak lehetősége volt részt venni a május 15 és 18 között megrendezett Taitaja 2017 nevű finn szakmai döntőn Helsinkiben, ahol már összemérhette tudását külföldi versenyzőkkel. Szakértőjével együtt lehetőségük volt belelátni a finn versenyzők kiválasztásának folyamatába, megismerkedni a finn egészségügyi oktatási rendszerrel is.
Szurkolunk Zsolt jó eredményéért és bízunk benne, hogy hasznos szakmai tapasztalatokkal tér vissza, melyet munkája során is tud érvényesíteni.