OKFŐ - Jó hírnév igazolás

Jó hírnév igazolás

Milyen szakképesítések tekintetében állítható ki a jó hírnév igazolás?

A Magyarországon megszerzett, valamint a külföldön megszerzett és Magyarországon elismert (honosított) egészségügyi szakképesítések tekintetében.

Mit igazol a jó hírnév igazolás?

Egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére igazolja azt, hogy az illető

 • büntetlen előéletű-e, illetve áll-e foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,

 • áll-e etikai vétség miatt kiszabott büntetés hatálya alatt, valamint

 • Magyarországon jogosult-e az adott egészségügyi tevékenység gyakorlására*.

* A tevékenységvégzésre való jogosultság a szakma szerint illetékes kamaránál fennálló tagság, valamint a működési nyilvántartás érvényességének a függvénye, eszerint:

 • ha nem rendelkezik kamarai tagsággal, nem jogosult a tevékenység gyakorlására**,

 • ha rendelkezik kamarai tagsággal, de az érintett szakképesítés tekintetében nem rendelkezik érvényes működési nyilvántartással, felügyelet mellett jogosult a tevékenység gyakorlására, illetve

 • ha rendelkezik kamarai tagsággal és az érintett szakképesítés tekintetében a működési nyilvántartás is érvényes, önállóan jogosult a tevékenység gyakorlására.

** Kamarai tagság nélkül is igazolható az egészségügyi tevékenység végzésére való jogosultság, ha külföldi állampolgársággal rendelkező egészségügyi szakember az egészségügyi szakképesítés megszerzését követően egészségügyi tevékenységet Magyarországon nem kíván folytatni, az egészségügyi tevékenység végzésére való jogosultság igazolása kizárólag a szakképesítése külföldön történő elismerése miatt szükséges, és az egészségügyi tevékenység folytatásának feltételei az Eütv., valamint az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény alapján egyebekben fennállnak.

Azon egészségügyi szakemberek részére, akikre a fentiek vonatkoznak, kamarai tagság, illetve érvényes működési nyilvántartás hiányában is igazolható a jó hírnév igazoláson, hogy Magyarországon önállóan jogosult az egészségügyi tevékenység gyakorlására. Ehhez azonban a kérelem formanyomtatványon nyilatkozni szükséges arról, hogy külföldi (nem magyar) állampolgársággal rendelkezik, továbbá egészségügyi tevékenységet Magyarországon nem kíván folytatni (X-szel jelölni kell a kérelmen)

2023.03.02-ától az orvosok, fogorvosok és klinikai végzettségű egészségügyi dolgozók részére nem kötelező a Magyar Orvosi Kamarai tagság. Így részükre kamarai tagság nélkül is igazolható az önálló egészségügyi tevékenység végzésére való jogosultság, amennyiben rendelkeznek érvényes működési nyilvántartással.

Az eljárás megindításához az alábbi dokumentumokat szükséges benyújtani (postai úton vagy személyesen ügyfélszolgálatunkon vagy akár e-mail útján is a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen keresztül):

 • hiánytalanul kitöltött és saját kezűleg aláírt kérelem formanyomtatvány

 • érvényes útlevél vagy személyi igazolvány egyszerű másolata,

 • lakcímet igazoló dokumentum (pl. lakcímkártya, külföldi lakcímbejelentő) egyszerű másolata,

 • egészségügyi szakképesítést tanúsító bizonyítvány vagy oklevél egyszerű másolata,

 • igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló átutalási bizonylat.

A jó hírnév igazolás iránti kérelmek esetében a kérelmező automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy az OKFŐ felvegye a kapcsolatot a bűnügyi nyilvántartó szervvel, az igazolás kiállításához szükséges adatok beszerzése érdekében.