OKFŐ - Licencek

Licenc vizsgák

A licenc vizsgáztatással kapcsolatos szervezési és adminisztratív feladatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szervezeti egysége, a Nemzeti Vizsgabizottság (NVB) végzi.

Jelenleg megszerezhető licenc vizsgák:

- Mellkas-sérültek traumatológiai ellátása
- Neurointervenció
- Neurosonológia
- Hipertonológia
- Lipidológia
- Neuro-ophtalmológia
- Vascularis neurológia
- Alvásmedicina szakértője (Szomnológus)
- Obezitológia
- Palliatív orvoslás
- Diabetológia
- Foniátria
- Komplex radiológiai emlődiagnosztika
- Halottvizsgálati szaktanácsadó
- Gyermekszemészet
- Reumatológiai ultrahang
- Szülészeti-nőgyógyászati ultrahang diagnosztika
- Felnőtt transtorakális echokardiográfia
- Felnőtt transoesophagealis echokardiográfia
- Intervenciós radiológia minősített orvosa
- Dento-maxillo-faciális radiológia


A licenc birtokában végezhető tevékenység gyakorlásának feltétele, hogy a szakorvos a licenc bemeneti követelményeként meghatározott szakképesítés tekintetében érvényes működési nyilvántartással rendelkezzen.

A licenc birtokában a szakorvos – a bemeneti követelményként meghatározott szakképesítés működési nyilvántartási időszakához igazodóan, 5 éves időtartam keretén belül - jogosult a licenc birtokában végezhető tevékenységek gyakorlására.

A bemeneti követelményként meghatározott szakképesítés tekintetében folyamatban lévő működési nyilvántartási időszak alatt szerzett licenc megújítása első alkalommal, a működési nyilvántartási időszak lejártakor automatikusan történik.

Az automatikus licenc megújításának feltétele, hogy a licenc bemeneti követelményeként meghatározott szakvizsga megújítását az orvos kérelmezze.

A jogosultsági időszak lejárta esetén a licenc megújításához az alábbi dokumentumok megküldése szükséges:

- a licenc megújítására irányuló, a működési nyilvántartást vezető szerv részére benyújtott licenc megújítás iránti kérelemmel lehetséges,ha a licenc jogosultja az adott tevékenységet a jogosultsági időszak alatt legalább három évig, legalább havonta, önállóan gyakorolta,

- a fenti kérelemhez csatolni kell a feltételek fennállásáról szóló igazolást kitöltve, amelyhez a szükséges formanyomtatvány a fenti kérelem mellékleteként a honlapunkon megtalálható.

A fenti feltételek hiányában ismételt licenc vizsga letételével lehetséges a licenc megújítása. Az ismételt vizsgával kapcsolatban bővebb tájékoztatást a Nemzeti Vizsgabizottság ad (www.enkk.hu).