OKFŐ - Európai szakmai kártya

Európai szakmai kártya

A hagyományos eljárások mellett 2016 januárjától a 2005/36/EK irányelv hatálya alá tartozó ápoló, gyógyszerész, gyógytornász, hegyi túravezető, ingatlanügynök szakmák tekintetében bevezetésre került az európai szakmai kártya (European Professional Card, EPC) létrehozása iránti eljárás is.

Nevével ellentétben az EPC nem kártya, hanem egy elektronikus igazolás, amely a szükséges dokumentumoknak a közreműködő hatóságok (küldő hatóság, fogadó hatóság) általi ellenőrzését követően kerül kiállításra, és a kérelmező szakképesítésének elismerését (letelepedés), vagy a szakképesítés birtokában határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra való jogosultságát igazolja (átmeneti mobilitás).

Célja, hogy a kérelmező számára megkönnyítse a szakképesítése elismertetését vagy a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás bejelentését, képesítése ellenőrzését a közreműködő hatóságok közötti szorosabb, aktívabb együttműködéssel az erre kialakított elektronikus felület, a Belső Piaci Információs Rendszer segítségével.
Az eljárással kapcsolatos részletes tájékoztató, valamint az elektronikus rendszer regisztrációs felülete ide kattintva érhető el.

Az eljárással kapcsolatban az ápoló, gyógyszerész, gyógytornász végzettséggel rendelkezők megkereséseit az Elismerési Osztály munkatársai a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 06/1-919-336-os telefonszámon fogadják, míg a hegyi túravezető és az ingatlanügynök szakmák tekintetében további felvilágosítás az Oktatási Hivatalnál kérhető az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 06/1-374-2212-es telefonszámon.