OKFŐ - Magyar Ápolók Napja

Magyar Ápolók Napja

Koszorúzás az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóságának épületében

2014 februárjában az Országgyűlés határozatban mondta ki, hogy „… az ápolói munka megbecsülése érdekében, felismerve és tudva azt, hogy az ápolás presztízsének emelését, az ápolói életpálya fejlődésének előmozdítását minden eszközzel segíteni kell, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánítja.”

(5/2014. (II. 7.) OGY határozat a Magyar Ápolók Napjáról)

Az emléktáblát 2014 februárjában - az EMMI Arany János utcai épületében - Kossuth Zsuzsanna és a Magyar Ápolók Napja tiszteletére állította a Magyar Ápolási Egyesület és az ÁEEK jogelődje, együtt az Egészségügyi Szakdolgozók XLV. Jubileumi Országos Kongresszusának közönségével.

Az egészségügyi szakdolgozók munkája iránti tiszteletünket fejezzük ki azzal, hogy Kossuth Zsuzsannára emlékezve - az ápolói hivatást gyakorlók megbecsülésének jeleként - a Magyar Ápolók Napját ünnepeljük. 

A 2014 óta hagyománnyá vált koszorúzás házigazdája Dr. Páva Hanna az ÁEEK főigazgató-helyettese volt. Az emléktáblánál koszorút helyezett el az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága nevében Dr. Csiki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, az ÁEEK képviseletében dr. Gál Nikolett főosztályvezető, a Magyar Ápolási Egyesület elnökeként Minya Tünde, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara általános alelnökeként Babonits Tamásné. 

A résztvevők beszédeikben kiemelték az idei év fontosságát, azt, hogy 2020 az Ápolók és Szülésznők éve, akik nélkül nincs működő egészségügyi rendszer, akiket Ferenc pápa simogató kézként említett. Az ápolók és szülésznők vannak ott az élet kezdeténél és ők nyújtanak támaszt a végén, méltán megérdemelve a kitüntető figyelmet.